QiGong je, poleg akupunkture, terapevtske masaže, fitoterpije in pravilnega kombiniranja živil, del tradicionalne kitajske medicine.

Medicine, ki je v svojem bistvu naravna, izpeljana iz opazovanja in preučevanja naravnih elementov (ogenj, voda, zemlja, les in kovina) in harmoničnega ravnovesja med njihovimi značilnostmi jin in jang (Ying Yang). Iste principe vendar v borilnem smislu zajema tudi Tai Ji Quan.

 

Vaje izboljšujejo percepcijo in prilagajanje okolju. Redno izvajanje vaj izboljšuje kapaciteto pljuč, pozitivno vpliva na mišice in sklepe in izboljšuje držo. Pozitivno vpliva na reflekse in tudi prispeva k boljšemu obvladovanju našega telesa ter spodbuja psihološko blagostanje. 

S časom vaje pripomorejo k temu, da se v ključnih in stresnih situacijah bolje odzovemo, smo bolj prepričani vase in v svojo notranjo moč. Redna vadba našemu življenju prispeva red in nas spodbuja k zdravemu odnosu do sebe in okolja.

S tem dosega pozitivne učinke pri:

  • stres, izgorelost (krepi imunski sistem)
  • kronična utrujenost
  • razpoloženjske motnje
  • razpoloženjske motnje

Vadba temelji na:

Postopoma izboljšuje sposobnost pozornosti, utišanja vznemirjenega uma, umirjanje čustev in občutek notranjega miru in polne prisotnosti v sedanjem trenutku.

Nežna in preprosta fizična aktivnost izboljšuje držo telesa, gibljivost sklepov in kosti, poživlja krvni in limfni obtok ter poveča  prekrvljenost okončin in tudi notranjih organov.

Tehnike dihanja so preproste in spodbujajo učinkovito izmenjavo O2 in CO2, ključno za vse organske procese. S tem izboljšujejo kvaliteto krvi in spodbuja delovanje parasimpatičnega živčnega sistema in regeneracijo telesa.

Več o QiGongu

Qigong je starodavna umetnost/znanost dela z energijo. Od svojih davnih začetkov pred približno 7000 leti, se je skupaj s filozofijo in drugimi znanostmi razvijal, upoštevajoč potrebe moških in žensk, in s tem pripomogel k njihovem fizičnem, mentalnem, emocionalnem in energetskem blagostanju. Tehnike in metode Qigonga so se skozi čas razvijale in jih dan danes poznamo že praktično nešteto, vse pa temeljijo na istih principih.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) in večina borilnih veščin izhajajo iz Qigonga, kar dobesedno pomeni »delo z energijo, delo s Qi-jem«. Spoznanja, kako Qi kroži skozi naše telo in skozi celotno vesolje, lahko uporabimo za spodbujanje zdravja drugih oseb (na primer s Tui Na masažo in akupunkturo), za vzpostavljanje harmonije v prostorih in naravi (Feng Shui), lahko pa preprosto izvajamo vaje Qi Gonga za lastno zdravje, vzpodbujajoč modrost in kvaliteto življenja.

Večina gibov je počasnih in sproščenih, pa vendar zelo natančno določenih in (energetsko) močnih. Pomagajo pri razvijanju specifičnih motoričnih veščin in sposobnost občutenja Qi-ja v telesu in okoli njega. Nežnost in tekočnost vaj in gibov ustvarja pogoje za globoko sproščenost telesa, usmerjenost uma navznoter in optimalnost dihanja, kar omogoča, da tok Qi-ja doseže vsako posamezno celico v telesu.

Ta kombinacija faktorjev pojasni, zakaj je nivo stresa zmanjšan takoj po vadbi in v večini primerov lahko opazimo izboljšanje v zdravstvenem stanju že po nekaj mesecih redne vadbe.

Pogosto se zgodi, da dolgoletne težave, ne le fizične, ampak tudi psiho-emocionalne, ob redni vadbi izzvenijo.

Obstajajo tudi statične drže Qigonga, ki  vodijo v meditativno stanje, idealno za združitev uma in telesa, kar spodbuja vnos energije globoko v telo, negujoč celoten organizem in regeneracijo energije  notranjih organov. Včasih se uporabijo tudi zvoki, podobni mantram, ki povzročajo vibracije znotraj telesa.

Redna vadba Qigonga vodi k razvoju ravnotežja, koordinacije, moči in vzdržljivosti, poleg tega pa tudi zadovoljstva in pozitivnega pristopa k življenju, kar še dodatno prispeva k celostnem blagostanju, hormonski in fiziološki sreči, jasni zavesti in samozavedanju.

Kontaktirajte me

Več o Tai Ji Quanu

Če bi uporabili naše znanje in veščine Qigonga v borilni veščini, potem bi bilo to izvajanje Tai Ji Quana. Z drugimi besedami: Tai Ji temelji na istih principih »povezanosti uma – telesa –  Qi-ja« kot Qigong, a z drugim namenom – z namenom samoobrambe 

Z minimalnim trudom lahko dosežemo maksimalen rezultat tako, da ohranjamo naše telo ukoreninjeno in sproščeno, pretočno kot voda, in s tem omogočimo, da Qi teče tja, kamor ga z mislimi želimo usmeriti.  

Začetniki večinoma potrebujejo približno eno leto, da usvojijo določeno Tai Ji formo (daljše zaporedje določenih gibov). Seveda pa je to odvisno od količine vadbe in predanosti. Ko znamo formo »na pamet«, se lahko zgodi, da med vadbo sčasoma in nepričakovano v trenutku, izkusimo resnično povezanost uma, telesa in energije (Qi-ja), kot nekakšen globlji vpogled navznoter. 

V tem stanju naš »kung fu« (sposobnost, veščina, disciplina) začne rasti eksponencialno – do kam je odvisno le od posameznikove predanosti in volje. Ko se naučimo več različnih form, enih bolj drugih manj kompleksnih, razumemo njihovo osnovno načelo in lahko »pozabimo« formo, saj se gibi in reakcije ponotranjijo.  

S časom se človek nauči, da je najlažja rešitev po navadi tudi tista prava, saj Qi, tako kot voda, najde način, da teče po stezi z najmanj upora.

Kontakt

Mauro Lugano

Pošljite sporočilo